Akné - parťák na celý život

Prevence, aneb jak zabránit útokům akné na pleť.

Akné je prevít, co si budeme povídat. Je to taková nesmrtelná jednotka agentů, která se řídí vlastními rozkazy. Vždyť můj menstruační beďar mi bude dělat garde snad až do přechodu. A to se snažím být velký optimista. Jediné pozitivum na tom je, že i ve svých 39 letech si občas připadám jako puberťačka. Takže, holky, pokud si myslíte, že je to jen výsada náctiletých, tak věřte, že není. Čas od času si prostě nějaký ten útvar před zrcadlem hnípeme všechny, a to bez ohledu na věk.

Nebudu vám tu teď vypisovat návody, jak se nepříjemných pupínků zbavit. Nejsem odborník a nedisponuji vzděláním ani vlastními zkušenostmi, abych toto téma rozebírala podrobněji do hloubky. Však na internetu toho najdete dost.

Neustále však slyším doporučení slovem: „Nemačkat!“. A aby bylo jasno, já se nevydržím dívat na nafouklý pupínek s bílým obsahem, který si doslova o vymáčknutí říká a vyzývá mě na souboj. Určitě to taky znáš. 

Já už to jen vždy dělám čistýma rukama pomocí papírových kapesníčků. Občas ho píchnu, protože si prevít nechce najít cestu ven. Na to jsou dnes super pomůcky, tak už nemusím hledat jehlu, kterou jsem dříve ani nevydezinfikovala. A nebudu se tu zmiňovat, že ho i tak dokážu čas od času rozervat až do krve. :-) Každopádně se vážně snažím a s postupem času jsem se naučila trpělivosti a jemnosti.

"Čistota půl zdraví? Ano! Ale všeho s mírou."

Nedávno jsem dělala na našem instagramu anketu na téma „Zda si holky čistí pravidelně štětce na make-up“ a byla jsem překvapena, kolik holek si kosmetické pomůcky nečistí. I já jsem občas prasátko, nebudu tu lhát, ale pak mi to pleť pěkně vrací a jsem naštvaná akorát tak sama na sebe. 

Věděly jste, holky, kolik prachu, zbytků kůže a produktů na štětinkách ulpí? A to vše si na pleť dáváte znovu a znovu. A teď si představte, co na to říká vaše pleť.  Určitě z toho není nadšená a pomstí se vám dalšími pupínky.  Je to stejné, jako když naštvete nejlepší kámošku. :-) Mrkněte třeba na následující video:

"Hormonální nerovnováhu nejspíš neovlivníme, ale životosprávu a správné čištění pleti ovlivnit můžeme!"

Tím chci říct, že často řešíme změnu stravy. Jíme méně tučného, sladkého a kořeněného. Kupujeme si kdejaké přípravky na akné, které nám slibují, že po nich budeme mít pleť jako batolátko, ale pleť se ne a ne zlepšit. Je proto důležité se na problém dívat komplexně. Nezapomenout stejně tak, jak si čistíte pleť, čistit také štětce, houbičku a jiné pomůcky, které se pleti dotýkají.

Úplně stejné je to s přehnanou péčí o pleť a používáním tuny přípravků. Upřímně si nedokážu představit každé ráno a večer patlat na obličej hromadu sér a krémů a kdo ví čeho ještě. Taky jste si všimly, že plno beauty bloggerek má špatnou pleť? Teď se tu nechci nikoho dotknout, ale i má kosmetička, které vděčím za to, co mě s mou pletí naučila, říká: „Nic se nesmí přehánět!“.  Vždyť pleť si taky potřebuje odpočinout. Tak ji nezapomeňte nechat občas dýchat!

Abych to shrnula, sepsala jsem vám tipy prevence akné, které jsou prvními důležitými kroky ještě před tím, než svůj boj prohrajete a budete muset navštívit dermatologa:

  • Pokud pupínek musíte vymáčknout (stejně tak, jak to dělám já), místo nezapomeňte vydezinfikovat, a to včetně jehel (pokud používáte).
  • Odolejte chtíči zbytečně si sahat na obličej.
  • Používejte extra ručník na obličej, který je jen váš.
  • Čistěte si pleť ráno i večer.
  • Měňte často ložní prádlo (především polštář). Ideálně každý týden, přeci jen se pleť a vlasy potí, mastí a vše ulpívá na polštáři.
  • Čistěte si veškeré pomůcky, které se vašeho obličeje dotýkají – štětce a houbičky na make-up apod. Nejlépe po každém použití a 1x týdně pořádně. A pamatujte: i štětce patří do důchodu.
  • Omezte konzumaci alkoholu a cigaret. Já vím, není to lehké. :-)
  • Zkuste doplnit zinek v tabletách a pijte kolagen, který pleť zlepší.
  • Konzumujte vyváženou stravu. Neřesti jsou za odměnu a člověk se na ně pak víc těší.
  • Používejte čistící a dekorativní kosmetiku určenou pro problematickou pleť.

Tím vším jsem chtěla říct, že základem úspěšné léčby akné je nejen vyčištěná pleť, ale celkově čisté prostředí a pomůcky, které s pletí přijdou do kontaktu. Protože „půl péče“ není žádná péče. A na závěr: nikdy nepodceňujte rady dermatologa nebo své kosmetičky.

Autor: Marťa

Foto: My Feminity , Canva