Svátek zamilovaných - jaký je jeho původ?

Valentýn se blíží! Kde se vůbec vzal?

Svátek svatého Valentýna (zkráceně Valentýn) si tradičně připomínáme 14. února. Je to den lásky, polibků a objetí. Zamilovaní si dávají drobné dárečky, květiny, přáníčka apod. Všichni tento svátek zamilovaných moc dobře známe. Ale kde se vůbec tento svátek vzal? Kdo byl onen svatý Valentýn?

Evropské kořeny

Ano! Svátek všech zamilovaných sahá pravděpodobně až do dob antického Říma, kdy v předvečer svátku Lupercalia (svátek spojený s pastevectvím, plodností a rituální očistou, který se konal 15. února) byly do tzv. urny lásky vloženy lístky se jmény dívek. Mladí muži si pak z této urny lásky losovali svou milou.

Kdo byl svatý Valentýn?

Samotný Valentýn, kterého si 14. února připomínáme, byl, dle většiny historiků, pravděpodobně biskupem z Terni. (- italské město)

Legenda praví, že byl popraven právě kvůli lásce. Tehdejší panovník, císař Markus Aurelius Claudius, zrušil manželství. Usoudil, že lepšími vojáky jsou nezadaní a nesezdaní muži. Ovšem zmiňovaný kněz, svatý Valentýn, mladé páry dál tajně oddával. Byl však odhalen a odsouzen k smrti. Poprava byla vykonána 14. února. Ale kdo ví, kolik je na této legendě pravdy. 

A jak je to s tradicemi?

Květiny – tato tradice je spojena s biskupem Valentýnem, který jimi obdarovával mladé páry

Valentýnky – pochází z Anglie. Zamilovaní si tu na svátek sv. Valentýna posílali  milostné anonymní dopisy. Za nejstarší valentýnské přání je považován dopis ke dni sv. Valentýna ze 14. února 1477, který poslala Margery Brewsová svému snoubenci Johnu Pastonovi. Nyní je uchován v londýnské Britské knihovně.

Prohlédnout si úplně první valentýnku můžete ZDE.

Kdy se stal skutečnou tradicí?

Svátek tak, jak ho známe dnes, se začal slavit až od 20. století. Do té doby málokdo někdo věděl o svatém Valentýnovi. Za rozšíření tohoto svátku může americký podnikatel Walter Scott. V té době byl zrovna na pokraji bankrotu. Vánoční přáníčka nestačila a tak svou nabídku rozšířil právě o ta valentýnská a započal tak oslavu novodobého svátku svatého Valentýna.

Valentýnské zajímavosti

1. Více než třetina Čechů považuje svátek sv. Valentýna za vhodný den k žádosti o ruku.

2. V Japonsku mají takový zvyk, že na Valentýna darují čokoládu ženy mužům.

3. Každý rok na svátek sv. Valentýna dorazí do Verony (italské město) asi 1 tisíc dopisů adresovaných Julii.

4. Každý rok se na celém světě na Valentýna uskuteční v průměru 220 tisíc žádostí o ruku.

5. Na Valentýna se prodá více než 35 milionů čokoládových bonboniér ve tvaru srdce.

6. Červená růže byla oblíbená květina Venuše, římské bohyně lásky.

7. Nejdelší polibek na světě trval necelých 47 hodin, kdy se jeden thajský pár vydržel líbat přesně 46 hodin, 24 minut a 9 sekund.

 

A na závěr...

Každý vyjadřujeme lásku jiným způsobem. Někdo se jí chlubí, jiný si ji střeží pro sebe. Někdo rád daruje dárky, květiny a jiný ji dává najevo jiným - svým vlastním způsobem. Ale na čem se určitě všichni shodneme je, že svátek svatého Valentýna neomezuje náš projev lásky jen na tento den, ale je třeba ji svým partnerům dávat najevo každý den, a to i bez darů a slov.

Autor: Marťa

Foto: pixabay.com