Aneb jak si zpestřit lockdown...

Co dělat, abyste se během lockdownu nezbláznili?

Nebudeme si nic nalhávat, celá situace kolem COVID-19 je zkrátka dlouhá i pro ty největší vlky samotáře, kterým nevadí trávit doma spoustu času bez potřeby lidské společnosti.

Často se mi stává, že přistihnu sama sebe, jak si povídám se svým odrazem v zrcadle. V tu chvíli už začínám přemýšlet, jestli bych neměla vyhledat odbornou pomoc… Zpravidla to ale skončí tím, že si najdu nějakou činnost, která mě zaměstná a odvede od negativních myšlenek. 

Co tedy dělat, abyste si zachovali alespoň trochu „normálnosti“ a neztratili hlavu?

 

1. Ukliďte byt/dům

Uvědomuju si, že tahle varianta asi nenadchne nikoho z vás, co tenhle článek čtou, ale na druhou stranu, kdy jindy využít všechen ten volný čas k tomu, abyste vyklidili všechno harampádí, co skladujete ve sklepě, garáži, anebo v komoře?

 Věřte mi, že se mi do této činnosti na začátku taky nechtělo, ale když jsem viděla, kolik zbytečností se ukrývá v mojí „pidi“ komoře, toho času jsem rozhodně nelitovala. Doporučuji vám nekompromisně vyházet všechny „krámy“, kterých jste se několik měsíců nedotkli, a dokonce jste ani nevěděli, že je doma máte. 

Chybět vám rozhodně nebudou. Navíc si díky tomu uvolníte spoustu místa pro shromažďování nových zbytečností. 

 

2. Udělejte čistku šatníku

Holky, ruku na srdce, protože tuhle situaci známe každá. A kdo řekne, že ne, tak je neskutečný pokrytec (pardon, ale je to tak). Ve skříni najdete spoustu oblečení, které jste si kdysi koupily, protože se vám v tu chvíli strašně líbilo, ale vlastně jste ho nikdy neměly na sobě.

Často se mi stane, že tam najdu kousky s originální visačkou, o kterých ani nevím, že je doma mám. Vím, že spousta z nás mívá ve skříni schované o velikost menší věci, které si my ženy kupujeme jako motivaci k tomu, abychom se začaly hýbat. Bohužel tahle motivace na hubnutí nefunguje, dokud se opravdu nerozhodnete s těmi kily navíc něco skutečně dělat. 

„Vaše oblečení by mělo být natolik těsné, aby bylo vidět, že jste žena, ale natolik volné, aby bylo vidět, že jste dáma.“ —  Marilyn Monroe

Takže všechny tyhle věci, které se schovávají ve vaší skříni, které vám nejsou, neměly jste je na sobě několik měsíců či let, nekompromisně vyházejte! Ano, nekompromisně a všechny! Nemračte se, myslím to s vámi dobře.  Jestli věci donesete na charitu, nebo darujete kamarádce, nechám na vás. Ale udělejte to. Neskutečně se vám i vašemu šatníku uleví. Navíc touto činností uvolníte místo na nové kousky, které budete moct nosit. E-shopy naštěstí stále fungují, takže zdroje pro nákup nových kousků všechny máme. Když se to vezme kolem a kolem, je to vlastně tzv. „win-win“ situace.

3. Přečtěte knihu

Víte, jak jste si říkali že byste si strašně rádi našli čas na přečtení té skvělé knihy, kterou vám doporučili kamarádi? Jenže na to pořád nebyl čas a večer, po návratu z práce zase nebyla energie… Teď bych řekla, že spousta z nás má nejen čas, ale i tu energii. Nebuďte líní, vezměte knihu, uvařte si kávu nebo čaj, a dopřejte si pár minut čtení každý večer. 

Doporučuji čtení knihy před spaním, je to lepší, než pořád koukat do mobilu nebo tabletu. Ocení to i vaše oči, na které nebude působit modré světlo, a bude se vám mnohem lépe usínat. Navíc ty příběhy a vědomosti, které se skrývají v knihách… :)

4. Naučte se cizí jazyk

Tady si možná začnete klepat na hlavu a budete si myslet, že mi totálně přeskočilo. Jak se máte asi naučit cizí jazyk, když jsou výuková centra zavřená? A slyšeli jste někdy o aplikacích, kde se dá jazyk naučit? Anebo online lekcích s rodilým mluvčím? Tak vidíte. Když chcete, možnosti se dají najít. Navíc všichni máme přece internet. Kdyby ne, asi nebudete číst tenhle článek.

5. Pusťte si film nebo seriál

Když už opravdu nevíte, co by, tak se můžete začít dívat na seriál, nebo film, který chcete už delší dobu vidět, ale vždycky jste byli moc unavení na to, abyste si ho pustili. Zkuste si z toho udělat rituál a vybrat takový žánr, který se bude líbit nejen vám, ale i partnerovi/ partnerce. Když se teď nedá chodit do kina, můžete si udělat romantiku i doma. Fantazii se meze nekladou a věřím, že teď každý z nás najde hodinku, dvě času navíc.

Možná si teď říkáte, že jsem vám tady nic moc světoborného nesdělila. Ale to nebylo účelem tohoto článku. Účelem bylo, ukázat vám, že i z maličkostí se člověk může radovat a že i ve zdánlivě nepřívětivých podmínkách můžete vymyslet spoustu aktivit, které vás nic nestojí (jen čas a trochu úsilí). Věřme, že to všechno bude brzy za námi a že nikdo z nás nebude muset žádné podobné články psát.

6. Jděte se ven projít

Ano, já vím, že jsou teď uzavřené okresy a nedá se jezdit na výlety do přírody, ale nevěřím tomu, že v místě vašeho bydliště, anebo na chatě, kam jste odjeli tuhle apokalypsu přečkat, není žádné hezké místo, kam byste mohli jít. I kdyby to měl být jen malý okruh a měli jste každý den chodit kolem stejných míst, udělejte to. Pokud to počasí dovolí, vezměte děti, psy i partnery a běžte se společně projít. Pokud stejně jako já žijete sami, napište kamarádovi/ kamarádce, anebo prostě běžte sami. Nic nefunguje na mysl tak skvěle jako čas strávený na čerstvém vzduchu.

Krásné dny přejí holky z My Feminity ♥

Autor: Peťula

Foto: Pinterest a Peťula