Péče o vlnité a kudrnaté vlasy může být hračka!

Jak na péči o vlnité a kudrnaté vlasy?

Každá majitelka vlnitých nebo kudrnatých loken často slýchává, jak jim je majitelky rovných vlasů závidí, ale jen málokterá si dokáže představit, jakou práci dá udržet kudrliny ve formě. Pojďme se tedy mrknout na to, jak to s péčí o vlnité a kudrnaté vlasy vlastně je.

Typy vlnitých a kudrnatých loken

Není kudrlina jako kudrlina, a proto rozlišujeme celkem tři typy těchto vlasů.

  1. Zvlněné vlasy – vlasy tohoto typu nejsou ani rovné, ani kudrnaté. Jsou zvlněné zpravidla od uší níže a v oblasti temene rovné.
  2. Kudrny – vlasy mají u hlavy více objemu než zvlněné vlasy a dělí se dále na další 3 typy, a to podle velikosti vln.
  3. Afro vlasy – nejhůře opečovávané kudrnaté vlasy ve tvaru spirály. Tento typ vln má spousty objemu se sklonem k cuchání až šmodrchání.

A já se zaměřím na první dva typy. Přeci jen, jsou nám bližší a nechci se pouštět na tenký led, protože péče o afro vlasy se liší.

Péče o vlnité a kudrnaté vlasy

Každá majitelka kudrnatých a vlnitých vlasů mi dá za pravdu, že vlasy tohoto typu jsou sušší a mají hrubší strukturu než vlasy rovné. Často krepatí, třepí se a jsou méně poddajné. Zkrátka si dělají, co chtějí.

Mnohdy právě proto majitelky těchto vlasů přistupují k jejich žehlení.

A není divu, pojďme se podívat na kloub tomu, v čem je péče náročnější a co se smí a nesmí s kudrlinami dělat. 

Zkrátka jak jednoduché je mít rovné vlasy a jaká řehole je mít krásné vlnité lokny a nezbláznit se z toho.

Mytí

Vlnité a kudrnaté vlasy se tolik nemastí. Je to způsobeno tím, že nepřilnávají tolik k pokožce hlavy. Stačí je proto umývat jednou až dvakrát za týden, a to speciální vlasovou kosmetikou určenou právě pro tento typ vlasů.

Protože jsou vlasy oproti rovným vlasům sušší, je třeba je hydratovat a vyživovat a nezapomínat na aplikaci kondicionéru, který vlasům dodá nejen potřebnou hydrataci, ale krásně je uhladí a vyživí.

Sušení

Kudrnaté vlasy by se neměly sušit silným třením osuškou. Třením se vlasy vysušují a pak i jejich následné rozčesávání nebude vůbec příjemné. Vhodným postupem je přebytečnou vlhkost jemně vsáknout do ručníku a nechat je poté volně uschnout. Pokud přistupujete k fénování, pak je třeba snížit teplotu na co nejnižší stupeň a nezapomenout použít tepelnou ochranu a především fén s difuzérem. Existují i takové přípravky, které mají rovnou i tužící efekt či podporující tvarování vln.

Česání

Vlnité a kudrnaté vlasy by se ideálně za sucha rozčesávat neměly. Stačí je rozčesat kartáčem před a po umytí a poté používat maximálně hřeben s řídkými zuby nebo je jen pročesat rukama.

Kartáčování poškozuje tvar vln a kudrlin, a proto se nedoporučuje. Ovšem svůj přínos před mytím kartáčování má. Kvalitní kartáč vlasy nejen rozčeše, ale zbaví je odumřelé kůže a vypadaných vlasů. Takže určitě by ten správný kartáč, ve výbavě majitelky těchto typů vlasů, neměl chybět. Doporučujeme takový, který má dlouhé trny od sebe. Ideálním parťákem na vlnité a kudrnaté vlasy je kartáč s kančími štětinami a dlouhými ostny. Důležité je, aby dlouhé ostny nebyly příliš u sebe. Pak totiž skvěle plní funkci šetrného rozčesávání a zároveň skvěle prokrví pokožku hlavy a pomohou se zbavit odumřelé kůže. Kančí štětiny pak tyto nečistoty stahují na sebe a uhlazují vlas po celé své délce.

"Vlasy jsou korunou krásy!"

A teď majitelky rovných vlasů ví, proč si majitelky kudrnatých loken vlasy často žehlí. Zkrátka proto, že je to jednodušší.

Na závěr tip od kadeřníka: Pravidelným přistříháváním konečků, alespoň každé dva měsíce, lze kudrny zkrotit a udržet jejich svěžest.

Autor: Marťa

Foto: Domča