Kančák - kartáč (nejen) pro šetrné rozčesávání

Proč právě kartáč s kančími štětinami?

Protože je prostě bomboveeej! Ale aby to byla pravda, je potřeba přijít s pořádnými argumenty. Tak pojďme na to....

Vlasy jsou korunou krásy, a to bezesporu. Každá je chceme mít krásné, zdravé, silné a lesklé. Věnujeme jim péči s kvalitní vlasovou kosmetikou, používáme pravidelně masky na vlasy, termoochranu při fénování a žehlení. Ale používáme ten správný kartáč na česání a rozčesávání?

A jsme u toho. Použití kvalitního kartáče na vlasy je pro krásné vlasy také důležité! Není ovšem jednoduché se v tak velké nabídce zorientovat, a tak si zkrátka koupíme ten, který vezmeme první do ruky. Nevhodný výběr však může vést k lámaní a vytrhávání vlasů. Navíc česání opravdu nemá bolet!

A jak je to tedy s kartáči, které mají kančí štětiny?

Díky struktuře kančích štětin je tukový maz při každém česání roznášen po celé délce vlasu, a tak vlasy získávají lesk a zároveň jsou díky mazu chráněny před okolní vlhkostí. Pokud tento maz, který funguje na principu přírodního kondicionéru, nerozčešeme do délky vlasů, tak zůstane u kořínků, kde se vlasy začnou mastit. 

Navíc se to odráží i na kvalitě kořínků, které zůstávají suché, třepí se a lámou.  A proto je kartáčování tak důležité. Jako bonus při pravidelném používání se produkce mazu znormalizuje a vlasy tak nebudou potřebovat časté mytí.

A právě kančí štětiny dokonale poslouží k tomu, aby byl maz roznášen po celé délce a vlasy tak byly zdravé a chráněné před okolními vlivy.

A proč jsou mezi kančími štětinami právě nylonové ostny? 

Nylonové ostny vlasy šetrně rozčešou, jsou antistatické, a tak předchází krepatění a poletování vlasů. Navíc spolu s kančími štětinami pokožku příjemně masírují a podporují tak prokrvení pokožky. Bez nylonových ostnů by se vlasy zkrátka nerozčesaly!

Ale pozooor:

Zprvu mohou vlasy při používání kartáče s kančími štětinami elektrizovat, ale jakmile se vlasová kutikula zacelí, vlasy si zvyknou a vy už nebudete chtít jiný. Počítejte s tím, že se klidně už při prvním kartáčováním váš "kanec" může pořádně zanést. Nevýhodou/výhodou kančích štětin je, že na sebe nabalují nejen maz, ale i smítka a šupinky kůže. Pokud používáte suchý šampón nebo třeba lak na vlasy, tak počítejte s tím, že znečištění uvidíte prakticky hned po rozčesání. Zkrátka kančák se musí častěji čistit, ale zase na druhou stranu veškeré nečistoty, které ve vlasech máte, umí stáhnout na sebe.

A jak kančák čistit?

Zprvu jakýmkoli plochým hřebenem vyčešeme z kartáče vlasy a velké nečistoty a že jich tam bude. Já osobně toto dělám po každém česání, protože funguji na principu Monka a nesnesu vlasy na hřebenech ani kartáčích.

Jednou týdně promnu pořádně kartáč šampónem a nechám ho s ním odmočit ve vodě a dělám to tak dlouho, dokud nejsem spokojená. Šampón uvolní nečistoty i z hustých svazků štětin a po umytí jsou opět jako nové. Jen někomu může vadit, že se odmáčí i několik hodin. 

Další možnou variantou je použití mýdla, které stačí prsty namydlit až do potřebné pěny a dmout tak dlouho, dokud kartáč není čistí. Mýdlo čistí a odmašťuje zároveň a způsob takovéhoto čištění zabere opravdu jen pár minut. Poté je nutné kartáč pořádně opláchnout vodou a nechat ho volně uschnout.

A na závěr, abych nezapomněla. Nenechte se zmást štětinami, které se tváří jako kančí. Opravdového kance poznáte jednoduše tak, že konce štětin jsou lehce načervenalé.

Autor: Marťa

Foto: My Feminity